Hunger Cake
Oh, yet another banana bread, only looking slightly more handsome? Nope, wrong. Only without bananas, not a bread and actually delicious. And nutritious – Steffi named this bread during our first Adventure Race when we both liked it a lot and it earned its place on my packing list.
Take:
- 4 eggs from the fridge (seperate, beat egg whites and put aside for later)
- 40g powdered sugar
- 40g brown sugar
- 200g ground almonds
- 1 teaspoon honey (preferably liquid)
- 1 pinch cardamom, 1/2 teaspoon cinnamom
- juice of half a lemon (or less)
- 1 handful “side” (something tasty to throw in cakes and enjoy. Already tested are disdainful raisins or a mix of cashews and dried cranberries)
Beat egg yolks and sugar until you got a light, creamy mass. Then add the other stuff, maybe chop the “side” first (when you use big nuts or anything like that). When finished, gently fold the beaten egg whites in. Prepare a springform pan (diameter 26cm) with butter and farina and bake in a pre-heated oven for about 25min at 175°C (top/bottom heat), more at the bottom (cover with baking paper if surface gets too dark).
I mommy visits for tea you can sprinkle the cake with powdered sugar after cooling. If mommy does not visit and there’s a long endurance challenge instead, cut the complete cake in pieces and put them all in your backpack. Then, rejoice a whole day over having something way better than energy bars and gels.
Hungerkuchen
Och, schon wieder Bananenbrot, nur diesmal ansehnlicher? Nee, falsch. Nur diesmal ohne Bananen, nicht in Brotform, und lecker. Und außerdem nahrhaft – den Namen bekam der Kuchen von Steffi bei unserem ersten gemeinsamen Adventure Race, bei dem er uns beiden wunderbar geschmeckt hat und seitdem seinen festen Platz auf meiner Packliste hat.
Man nehme:
- 4 Eier, kühlschrankkalt (trennen, Eischnee schlagen, beiseite stellen für später)
- 40g Puderzucker
- 40g brauner Zucker
- 200g gemahlene Mandeln
- 1 TL Honig (möglichst flüssig)
- 1 Msp. Kardamom, 1/2 TL Zimt
- Saft 1/2 Zitrone (oder weniger)
- 1 Handvoll Sättigungsbeilage (irgendwas leckeres, was man in Kuchen schmeißen kann und gerne mag. Erprobt sind schnöde Rosinen, oder Cashew-Cranberry-Mix)
Eigelb mit Zucker schlagen, bis eine helle, cremige Masse entsteht. Dann die übrigen Zutaten nach und nach dazu, “Sättigungsbeilage” ggf. noch grob zerhacken (bei größeren Nüssen o.ä.). Zum Schluss vorsichtig den Eischnee unterheben. In eine mit Gries gebutterte Springform (Durchmesser 26cm) geben und ca. 25min im auf 175°C (Ober-/Unterhitze) vorgeheizten Ofen backen (eher weiter unten – abdecken mit Backpapier, wenn er zu dunkel wird).
Nach dem Abkühlen dekorativ mit Puderzucker bestreuen, wenn Mutti zum Kaffee kommt. Wenn Mutti nicht kommt und statt dessen ein längerer Ausdauerwettkampf ansteht, kompletten Kuchen in verzehrfertige Stücke schneiden und in den Rucksack stopfen. Anschließend den ganzen Tag freuen, dass man was besseres hat als Energieriegel und Gels.